kombucha Kombucha

Kombucha je staroveký nápoj a liečebný produkt. Svoj pôvod má naskôr v Azii.
S rastucím záujmom o východné liečebné metody, Kombucha cestovala cez Rusko do západnej Evropy. V tychto krajinách, je Kombucha považovaná za chutný, zdravý nápoj a časť vyváženéj stravy. Na svojej ceste do západneho sveta, sa tento nápoj zdal vo vela prípadoch že pôsobil zázračne. Z toho dôvodu bol často nazývany magická huba, zázračná huba, želé a podobne, pre jej úspešné výsledky v liečení novodobých ochoreni. Zatial čo Kombucha bola už populárna liečebnou metodou v dvaciatých rokoch a tridsiatych rokoch v Rusku, Československu, Nemecku a Rakusku, kvasený nápoj takmer zanikol v povojnových rokoch druhéj svetovej vojny. Dôvody pre toto boly dve - ludia museli pestovat svoju vlastnú zeleninu kvôli potravinovým nedostatkom a to malo za následok viac zdravej a vyživnej stravy, a cukor bol nedostatkový. V šesdesiatých a sedemdesiatých, kedy se životná úroveň zlepšila, Kombucha sa stala znovu známou ako zázračný nápoj, zmieňovaný v mnohých novinových článkoch. Tento starodávny domáci prostriedok je používaný stále viac a viac tiež v ostatních krajinách proti všetkym možným neduchom. Tato huba je z gelatinioidu z tuhej hubovéj membrány vo tvaru plochého disku. Žije vo výživnom roztoku čaju a cukru vo ktorom postupne rastie. Hubový disk sa najprv rozprestie cez celu hladinu čaju a potom hrubne. Pokial je huba pestována správne, raste a môže doprevádzat svojho majitela po celý život. Behom fermentačného a oxidačného procesu huba ovlivňuje rozmanité reakce prebiehajúce v čajovom roztoku, a to buď reakcie prebiehajúce postupne alebo sučasne (su to asimilačné alebo disimulačné procesy). Čajová huba spotrebovává cukor a na výmenu uvolňuje do roztoku iné cenné látky: kyselinu glukonovú, kyselinu mliečnu, vitamíny, aminokyseliny, antibiotické látky a iné produkty.


Kombucha je vedsinou pripravovana len s bežnym čajom alebo zeleným čajom.

O Kombuche je preukázané, že:

Kombuchový nápoj obsahuje tieto látky: kyselinu glukoronovú, glukonovú, vitaminy B1, B2, B6, B12 a C, L-kyselinu mléčnu (+), kyselinu usinovú, šťavelovú, octovú, alkohol, oxid uhličitý a dal.

Nápoj sa pije každé ráno na lačno 2 dcl, a potom šalku po každom jedle; dalej podla potreby a chuti. Nesladke čajove víno se môže použit na znižovanie telesej váhy – miesto jedla se napijeme Kombuchy. Možno ju pit chladnú aj ohriatu. Dobre sa uchováva a ma dlhu skladovaciu dobu. Obsahuje len nepatrne množstvo alkoholu; je vhodná aj pre deti.




Príprava Kombuchy

Na prípravu nápoja je potrebná kultura Kombuchy. Čaj a cukor fermentujúci za pomoci tejto kultury približne 8 dní, v závislosti na teplote. Ale každý iný čaj alebo čajová zmes je, vhodna na prípravu Kombuchy. Množstvo druhou použitelných čajou dáva velku rôznorodost chutí a výhod. Zmesi su pripravovane podla vlastej chuti alebo potreby. Je potrebne zmenit zmes po niekolkyých týždnoch a dať tak telu nove podnety pre lepšie účinky. Lahodny mikrobiologický živý nápoj z Kombuchy môže byt velmi užitočný pri regeneracii fungovania črevnej flóry.


Kombucha (základny recept)

Prísady:

Postup:

Môžete experimentovať s časom fermentácie. Hotový čaj Kombuchy bude mať kyslú chuť s perlivou iskrou. Ak je nápoj príliš sladký a nevýraznej chuti, potom je treba ešte nechať kombuchu kvasiť dlhšie.


Zdroj: Dom's Kefir